Tarina

Avasin Anssin Kaupan huhtikuussa 2017 entisen Aitoon Siwan tiloihin.

Aiemmin keväällä Kesko oli päättänyt lopettaa kaupan, ja Aitoossa heräsi huoli palvelujen katoamisesta: sekä pankki- että postipalvelut olivat kylässä jo hävinneet ja nyt kauppakin lopettaisi – miten kylän käy?

Olin perheeni kanssa muuttanut kylään v. 2000, ja olimme viihtyneet Aitoossa mainiosti: ihmiset olivat mukavia, kylä kaunis ja yhteishenki erinomainen. Kun tieto kaupan lopettamisesta tuli, päätin tarttua haasteeseen ja alkaa yrittäjäksi – kyllähän Aitoossa kauppa täytyisi olla, kylässä oli kuitenkin yli 600 asukasta, toinen mokoma kesämökkiläisiä ja kaupan vieressä vielä Anna Tapion koulu, jossa opiskelee yli 200 teiniä.

Pikaisen laskutoimituksen – ja positiivisen ajattelun – jälkeen tuli selväksi, että kauppa saattaisi olla jopa kannattava. Niinpä marssin Pälkäneen kunnan elinkeinoasiamies Jaana Koiviston puheille, ja hänen avustuksella sain ideaa konkretisoitua.

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä ei ollut täysin vieras, vaikka sen nopeasti teinkin. Olin vuosia ollut kohtuullisen paljon tekemisissä seudun yrittäjien kanssa työskennellessäni paikallislehdessä, ja heidän murheensa ja ilonsa olivat vuosien saatossa tulleet tutuiksi. Kun vielä perhe, TE-keskus ja paikallinen pankki näyttivät ajatuksilleni ja laskelmilleni vihreää valoa, tartuin härkää sarvista ja päätin hypätä kauppiaaksi.

Pahin kanto kaskessa oli, etten ollut tehnyt päivääkään töitä missään kaupassa. Onneksi aitoolaiset kaupan alan kokeneet ja osaavat ammattilaiset Erja ja Kalle lupautuivat hyppäämään kelkkaani – he tietävät ja osaavat hommat vaikka silmät ummessa, joten en ole yksin ohuella jäällä.

* * *

Nyt, pari vuotta kaupan avaamisen jälkeen, ovat erilaiset kaupan tehtävät tulleet tutuiksi ja homma sujuu helpommin. Valikoimat ovat parantuneet ja kaupan profiili selkiytynyt. Kauppaan on aktiivisesti pyritty tuomaan enemmän paikallisia tuotteita. Asiakasmäärien vaihtelu vuodenajoittain tuo omat haasteensa kannattavuuteen, mutta nenä on pysynyt toistaiseksi pinnalla.

Aitoolaiset ovat ottaneet kaupan erinomaisesti vastaan, ja palaute on ollut positiivista. Tästä mennään, yhdessä eteenpäin!

Syyskuussa 2019,

t. Anssi
Kauppias